Да попитаме хората за Crowdfunding-a…

КАКВО е това чудо Crowdfunding?

Оказва се, че в България хората съвсем не си представят какво е това Crowdfunding? Нямат представа от понятието, от къде идва и за какво се ползва, какъв е смисълът от него…

Точно поради тази причина, решихме да зададем няколко бързи въпроса на хора, които са запознати с концепцията и могат да бъдат полезни на останалите със своите лични разбирания – и за понятието, и за участието в такива инициативи. Ето и първия, когото се осмелихме да публикуваме тук, който вярва в идеята на Crowdfunding, като едно от средствата за по-сплотено и интелигентно общество.

Ивайло Иванов

Product Manager, Telerik Inc.

MBA (Sheffield University)

1. Знаеш ли какво е crowdfunding?

Да, запознат съм с концепцията и дори съм участвал в такива инициативи вече.

2. Защо България има нужда от краудфъндинг?

Краудфъндингът е част от естественото развитие на едно цивилизовано общество, където държавата с преразпределение на данъци не е единствения фактор за това кой получава дарения, а всеки мислещ човек има възможност да подкрепи инициативи които го интересуват.

3. Ти би ли създал кампания и за какво?

Бих създал кампания за финансиране на образователни инициативи (примерно – стипендии за умни ученици ограничени от скромни семейни доходи) или други подобни насоки, които биха помогнали на цялата икономика на България в бъдеще.

4. За какво би дарил?

За всяка кауза, в която силно вярвам.

5. Какво ще пожелаеш на всички Колектим приятели?

Финансирането на избрани персонално от вас инициативи е огромна власт. Използвайте я разумно и България ще стигне далеч!