Как да формулираш наградата си така, че да влезеш в сърцето на своите дарители

Обяви уникално възнаграждение за своите поддръжници. Може да е нещо мъничко – но е начин да кажеш „Благодаря“

Избери сума на дарение, за която дарителят да получава награда. Трябва да знаеш, че всеки който направи дарение с избраната сума – трябва да получи обещаната от теб награда. За да привлечеш вниманието към каузата си, трябва наистина да се постараеш и в измислянето на тази отплата. Ето някои идеи.

Отплата

Потенциалните ти дарители обичат да знаят, че техния принос е толкова важен за теб, че да им предложиш отплата. Навярно се сещаш за случаи, в които си се чувствал привлечен от това да помогнеш на някого още повече, когато разбереш, че той се е постарал да измисли специален начин да ти благодари.  В повечето случаи дори нямаш конкретна полза от подаръка, който са ти направили, но самия факт, че те карат да се чувстваш значим – е безценен.

Хумор

Чувството за хумор е изключително важно!  Една награда, измислена с чувство за хумор – печели симпатиите на дарителя, който прави своята стъпка в твоя полза. Дори когато поводът е да финансираш бизнеса си, което само по себе си е сериозна тема – не оставяй прекалено сериозен – отпусни се и предразположи публиката си с доза умерен хумор. Разбира се, има случаи на кампании, в които хуморът не е удачен, бъди съобразителен

Съобразяване с края на кампанията

Направи така, че хуморът и обещаната награда да останат свързани с края на кампанията ти. Хората, които тепърва прохождат в събирането на средства онлайн, не се сещат, че шансовете им да имат по-голям успех се увеличават, ако разпределят наградите си така, че те да обхващат целия период на кампанията ( ако това разбира се е възможно).  Така ще задържиш вниманието на своите поддръжници до края на кампанията си и ще ги накараш да бъдат редовни дарители. ( Това е актуално ако кампанията ти обхваща един голям период от време)..

Изпълними обещания

Никога не обещавай повече от това, което можеш да дадеш. Няма смисъл от огромни обещания, ако още в самото начало си сигурен, че няма да можеш да ги покриеш. А и в крайна сметка – спомняй си, че правиш кампания, с която търсиш помощ, а не такава, която ще те разори.

Стриктен в изпълнението

Винаги бъди стриктен в изпълняването на своите обещани награди. Спазвай времето, сумата и всички условности, които сам си отбелязал по дадена награда. Ако публиката ти усети, че имаш разминавания – много бързо ще ги разколебае и ще ги загубиш като поддръжници.

Който ти помага няма да го направи заради наградата, но е хубаво да я включиш в кампанията си. Например – ако събираш средства, за да издадеш книга – можеш да обещаеш по едно копие, на всички, които са ти съдействали да постигнеш целта си. Ако събираш, за да финансираш изложбата си – безплатен вход за посещение е добра идея. Ако пък събираш средства, за да помогнеш на животинка в беда – добър вариант е да им предложиш тениска със снимка на спасеното животно или с някакъв хубав надпис, който да ги накара да се почувстват допринесли.

Различно е когато става дума за здраве и лечение. Когато кампанията ти събира средства за лечение – хората са наясно, че не си в състояние да бъдеш ангажиран с креативни награди…

Сега си ти наред!

Имаш още нещо предвид – сподели ни го в коментарите! Ценим всяко мнение – особено тези, които могат да бъдат истински полезни!