„Не започвай да се отказваш и не се отказвай да започваш“

Намират се. Все още.

Онези прекрасни хора с отворени сърца и сияещи души.

Разпръскващи от енергията и светлината си. ЗА ДРУГИТЕ.

Един такъв, с когото се срещам е Константин Бъчваров  и именно кампанията „Сити ДУШИ“ 

и неговия активен принос в нея, е поводът да се запозная с него. Едва ли има нужда да го представям – той е достатъчно добре познат – но не скривам благодарността си към него за времето, което  отдели,  за да сподели пред Колектим опита си в дарителството  и отношението си  към него.

И разбира се…Че го срещам – защото разбирам, че той е един от малкото останали хора, които мислят за останалите по много различни начини, без да натрапват алтруизма си, без да търсят публичност от това. И обраният му маниер да говори, и малкото думи, с които ми отговаря на въпросите – ме карат да се чувствам едновременно неудобно, че го карам да рови в мислите си за добрите дела и дарителството – и впечатлена от това, че истинските добрини наистина се вършат ей така .. тихичко.

И макар за дарителството някак да не е редно да се тръби, съм убедена, че имаме нужда от съвети и добри примери, които да следваме.. Докато то наистина стане естествена част от нас… точно както я усетих в Константин. А и текстовият редактор не спира да ми подчертава „дарителство“, без да е изписана грешно… Може би и той ми подсказва, че има нещо грешно в концепцията ни за него. Или че концепция липсва…

 

10423626_10204449894954446_7308392545690538281_nНакратко ти си …

[badge style=“grey“]Казвам се Константин Бъчваров на 29 години. Информатик по образование, а през последните няколко години се специализирах в дигиталния маркетинг. Днес съм собственик на дигитална агенция ФОРЕКТ – Интернет бизнес планиране и управление на уеб проекти.[/badge]

Трябвали ли са ти пари за нещо някога?

Разбира се. В най – общите случай или спестявам или ползвам услугите на банките.

 

Как в момента се осъществява една успешна дарителска кампания – какъв е механизмът й?

Днес по-лесно може да се осъществи една успешна дарителска кампания, от да речем преди 5-6 години. Днес социалните мрежи помагат решаващо за достигането на призиви и каузи до голяма аудитория. Родиха се много платформи, които предоставят възможност за създаване и управление на дарителски кампании. Такива като Колектим.

 

Днес хората отварят сърцето си и то трудно, за да помогнат на кампании, предимно които са за спасяване на животи. А ти го правиш и извън тях. Сподели ни за една такава кампания. 

Дарителска кампания, която не е била за здраве и взех участие беше за 55 деца от Дом за Деца Лишени от Родителски Грижи „Любчо Баръков“, с. Доганово, за които беше организиран летен лагер в гр. Созопол за няколко дни.
Трябваше да им бъдат заплатени пътните разноски и разноските по престоя.

Какво мотивира хората да подкрепят една дарителска кампания?

[badge style=“blue“]

Човещина, съпричастност, състрадание.
Всички добродетели, които са възпитавани в нас от нашите родители и близки.

[/badge]

 

Коя беше последната дарителска кампания, в която участва? 

Последната кампания, в която участвах е „Майска приказка“. Това е кампания за даряване на костюми и рокли, които после се подаряват на абитуриенти в неравностойно положение.

 

Какво ти дава ДАВАНЕТО?

Вяра в хората.

 

Как изглежда една добре създадена и работеща кампания за набиране на средства?

[badge style=“blue“]

Внимателно планирана от край до край, правилно времево разпределена, напълно прозрачна и информативно изчерпателна, лесно достъпна, правилно комуникирана с хората, сдържана и умерена когато трябва, винаги имаща „Б“ план (понякога резервните планове стигат до още няколко букви).

Друг много важен аспект за една успешно работеща благотворителна кампания понякога е анонимността и смиреността на организаторите. Понякога е добре обществото да не знае кой стои зад една благотворителна кампания, за да не спекулира с името на организатора, защото това носи своите рискове и може да навреди на самата кампания. Това, разбира се, е в частни и особени случаи и изключва кампании, когато се организират от публични личности. Понякога егото расте с геометрична прогресия и думички като „Аз“, често употребявани от организаторите, могат също да навредят на кампанията. В една успешна кампания няма „Аз“.

[/badge]

 

Би ли събирал средства за твой близък? Как? А за себе си?

Да, бих събирал средства за мой близък. Вероятно онлайн и офлайн. Ще впрегна целия ресурс и умения, с които разполагам, за да има кампанията положителен изход.

За себе си не знам, вероятно не …Не за здраве.

Иначе – Да, бих. Правил съм го.

То беше за много малка сума.

Чрез колеги и приятели, нямаше публичност.

 

Константин мълчи и не ми казва за какво е събирал средства за себе си. Все пак задавам въпроса си.

 Събирахме пари за изработка на икона, която подарихме на дядо Добри по случай 100-годишния му юбилей.

Дядо Добри е особена кауза за мен и не говоря много за нея.

 

 

Кажи  нещо за вдъхновение към Колектим феновете.. Да повярват..

 

Ще цитирам любим цитат.

 

464529_3511216146135_2014776183_o[pullquote]„Не започвай да се отказваш и не се отказвай да започваш“. [/pullquote]

 

Успех! 🙂