Помощ от старта до финала на кампанията

Какво трябва да очакваш от „старта“ до „завършване“ на кампанията ти?

 

startcampaignКогато вече си съставил кампанията си тя е в режим „спряна“, докато не я стартираш през „Старт“ бутона. Кампанията ти е невидима и не може да събира средства преди „Старт“.

стартирала_кампания

Когато я стартираш – получаваш известие от Колектим, че кампанията ти вече е стартирана. Това означава, че тя вече е видима за всички, бъдещи потенциални дарители, можеш да получаваш дарения по нея и можеш свободно да я разпространяваш в социалните мрежи и където още се сетиш.

sharedcamp

Когато стартираш кампанията си – не се колебай да я споделиш, за да могат всички да я видят, проучат, коментират, разпространят и да дарят.

При старт на кампанията си, Колектим ще ти изпрати и мейл – с който допълнително ще те уведоми че вече имаш стартирана кампания.

Какво да правя със стартираната кампания?mehanizmi

Под корицата на кампанията си, ще видиш няколко съществени бутона – за следване на кампанията, за линк, и за споделяне в трите най-разпространение социални мрежи.

Когато някой реши да последва кампанията ти, той ще получава новостите от нея непрекъснато. На практика – той се абонира да следи прогреса й.

Бутонът за линк е по-специфичен –

Ако имаш Блог – това е бутонът, с който можеш да публикуваш кампанията си в него.

Ще се появи този прозорец и кода, който трябва да интегрираш, за да поставиш кампанията си в блога.

Отделно в този прозорец можеш да видиш и краткия линк към своята кампания – по-лесен е за споделяне и е препоръчителен за използване.

Последното поле е за линк, който би искал да дадеш на хора, които определиш да имат достъп до редакция на кампанията ти.

Покани приятел

Това е важна част от развитието на твоята кампания. За да добие тя популярност – са ти нужни много приятели, които да разберат за нея и да ти ударят едно рамо в споделянето. Този бутон действа по този начин. Ползвай го.

pokani

 Новини

Новините са начин да държиш всички заинтересовани по кампанията ти информирани по прогреса й.

Важно е да даваш регулярна информация по кампанията си – така създаваш доверие у всички, които са те подкрепили, и събираш съвсем нови съмишленици.

Можеш да споделяш в социалните мрежи всяка новина, която напишеш.

nowini

updates

Дарение

Когато получаваш дарение по кампанията си – ще получиш известие във Фейсбук. Освен него – Колектим изпраща и мейл на посочения от теб адрес и на теб и на дарителя – за направеното дарение.

В изгледа на кампанията ти имаш специален таб за дарения, където можеш да виждаш всички постъпили по кампанията ти дарения.  Споделяй ги смело- накарай тези, които са те подкрепили да се почувтсват истински значими! Твоето внимание е прекрасна награда за Тяхното внимание към теб!

dareniq

 

 

äàðåíèå_001.pngОсвен че споделянето на всяко дарение показва на дарителя ти  колко го цениш, това отново вдъхва живот на кампанията ти.  Фейсбук ти създава прекрасни съобщения, с които стигаш до голям брой аудиотрия! Ползвай ги.

 Пулс на кампанията

puls

Пулсът на кампанията ти е важна величина, която отмерва жизнеността на кампанията ти. Според това колко си активен с разпространяването й, колко активно караш хората да даряват по нея, споделяш я, коментираш я – изобщо според „животът“ който кампанията ти заживее в социалните мрежи – тя вдига или сваля своя пулс. Трябва да знаеш, че колкото по-Висок е пулсът ти – толкова повече увеличаваш шанса си да спечелиш от Колектим специалната награда – реклама във фейсбук на собствената ти кампания!

Функции на кампанията

Прегледът на кампанията те връща в страницата с всички детайли на кампанията ти и всичко, което можеш да правиш е да я разглеждаш.

 • Редакцията ти позволява да редактираш нещо, което не ти се струва удачно и да направиш кампанията си още по-перфектна. Има обаче условия за извършването на редакция – които можеш да видиш ТУК.
 • Стоп на кампанията – ти позволява да я стопираш за известно време – докато направиш корекции по нея. Когато е стопирана – никой не я вижда и не можеш да получаваш дарения по нея. Виж още за тази функция ТУК.
 • Завършване на кампанията е необратима функция. Предполага се да я направиш когато вече си събрал търсената сума или срокът на кампанията ти е изтекъл ( ако си имал срок). Виж още за тази опция ТУК.

 

finishedКогато завършиш някоя кампания – върху нея се появява печат „завършена,  за да е видимо за всички, че тя е вече приключена и по нея не могат да се правят повече дарения. Видима е само за разглеждане, до момента на изтриването й. При завършване на кампанията – Колектим ще ти изпрати уведомителен мейл.

Как да създам запомняща се кампания

Има много фактори, които правят една кампания успешна.

 • За да предизвикаш интерес сред хората, създадената от теб кампания трябва да бъде на актуална тема или да адресираш кампанията си към хора, които биха могли да се чувстват лично въвлечени в каузата ти.
 • Подборът на подходяща снимка е от особено значение за създаването на подканящо лице на кампанията ти.
 • Въпреки че Апелът изглежда като нещо, което може да бъде пренебрегнато в създаването на кампания, няколко думи – казани по подходящ начин – могат да изиграят съществена роля за привличането на поддръжници към каузата ти.
 • ОТ съществено значение е да знаеш как да използваш социалните бутони и да го правиш така, че да не се натрапваш на аудиторията като спам, но и да оставяш трайно впечатление у тях.

Как да създам кампания?

Лесно и безплатно е! Просто натиснете бутона „Създай кампания“ и започнете да попълвате в полетата . Можете да го направите сега!

Има ли някакви времеви ограничения за кампанията?

Ние не ви обвързваме с никакви ограничения във времето. Но всеки, който създава кампания може да си сложи крайна дата на кампанията.  Световни статистики сочат, че средно една успешна кампания се провежда за около 9 седмици. Най-голям шанс за успех имат кампании, които са събрали 30 % от целта си още през първата седмица.

Какво ако не успея да събера сумата, която ми е нужна?

Можеш да си задържиш парите, които си събрал и да правиш с тях каквото решиш. Или може да решиш да ги върнеш на своите дарители.

Дарителят следва да отправи всички искания за възстановяване на средствата от негово дарение директно към Създателя на кампанията.

За да възстанови платената на Collectim Такса за дарение, Създателят на кампанията следва:

 • Да възстанови сумата на дарителя чрез Платежния оператор в срок от 7 дни от датата на получаване на дарението.
 • Да поиска от Collectim възстановяване на Таксата за дарение.

Защо не ми позволява да създам кампания?

 • Провери съществуващите си активни кампании до момента.
 • Ако имаш вече 2 активни кампании – това е може да е причина да не можеш да стартираш нова кампания, но не и да създадеш..
 • Ако общият ти брой активни и неактивни кампании е достигнал 4 – вече си стигнал лимита – Трябва да изчакаш да мине година след първата ти кампания, за да можеш да стартираш нова. Ограничението е наложено от поддържащият Колектим платежен оператор – за една година всеки има право на 4 кампании.
 • Причина да не можеш да стартираш кампания може да е броят на фейсбук приятелите ви – необходимо е да имаш поне 10, за да стартираш кампания.
 • Заглавието ти може да е твърде кратко – трябва да бъде поне 5 символа.
 • Описанието ти може да е твърде кратко – 5 символа отново е минимума.
 • Може да си пропуснал да зададеш категория.
 • Размера на целта може да не съответства на условията да е между 5 и 1000 000 валутни единици.
 • Може да си пропуснал да качиш поне една снимка или видео.
 • Трябва да имаш валиден и верифициран Пейпал акаунт.

Това са най-общите и често срещани причини да не можеш да стартираш кампанията си.

Как мога да съм сигурен, че Колектим е безопасен?

 • Колектим използва за всички разплащания Пейпал, на когото милиони се доверяват.
 • Колектим проверява дали имената на инициатора на кампанията съвпадат в двете платформи – Facebook и Paypal. При съответствие на имената – кампанията се валидира. Когато има разминаване в имената – кампанията оставаневалидирана.
 • Колектим е наясно, че Facebook платформата позволява свобода в изписването на имената, или че несъответствието може да е породено от изписване на имената на различни езици. Но ние сме длъжни да предупредим за съществуващото разминаване, да насочим вниманието Ви към последващи проверки на самоличността на инициатора.
 • Колектим лимитира хората, които могат да организират кампания като поставя ограничение – те да имат поне 10 приятели във Фейсбук. Това дава доза сигурност – че профилът, от който се съставя кампанията – не е фалшиво създаден само с цел злоупотреба.
 • Смисълът на свързването на Колектим платформата с фейсбук – е да се даде яснота на човека, решил да дари по съответната кампания. Идеята е той да може да разгледа подробности и детайли около инициатора на кампанията и да добие увереност да му дари, вземайки това решение сам, въз основа на доверието, което си е изградил към него.

Колектим ще следи за нарушения на общите Условия за ползване, с които всеки ползващ платформата е длъжен да се съобразява.

Трябва ли да имам активен фейсбук, за да създам кампания?

Да, вие се регистрирате на нашата платформа единствено със своя Фейсбук акаунт. Това дава степен на сигурност на всички дарители – те ще могат да разгледат кой сте всъщност, на кого те дават своите пари. Освен това трябва да имате поне 10 приятели, за да създадете кампания.

Как да върна средствата от получено дарение?

Възстановяване на цялата сума.

Когато възстановяваш плащане, пейпал зарежда акаунта ти със 100 % от оригиналната сума, която ти е била преведена. Пейпал ти връща променливата част от таксата по оригиналната транзакция ( процентово базирана). Пейпал удържа от акаунта ти променливата част от таксата по транзакцията. Тя е част, която Пейпал си запазва – затова при възстановяване се вземат от твоя акаунт.

ПРИМЕР:

Получил си $100 към акаунта си.

Ако правиш пълно възстановяване ще върнеш $96.60, останалите $3,40 ги връща Пейпал

Ето я пълната калкулация на възстановяването на средства.

Сума

Оригинално плащане

GBP 100.00

Оригинални такси по транзакцията:

GBP 3.60

GBP 3.40,  променлива такса (3.4%)

GBP 0.20,  Фиксирана такса

Реална сума, платена към твоя акаунт

GBP 96.40

 Възстановяване

GBP 100.00

Сума, която е изтеглена директно от твоя акаунт

GBP 96.60

GBP 96.40 ( действителна сума, получена от теб)

GBP 0.20 (фиксираната такса, която се взема от твоя акаунт)

PayPal възстановяване

GBP 3.40

Възстановяване на част от сумата

Когато се извършва частично възстановяване на сумата, Пейпал зарежда акаунта ти със сумата, която си индикирал. Пейпал възстановява съответната порция от променливата такса ( процентово базирана) от оригиналната транзакция. Останалата част се взема от акаунта на този, който извършва възстановяването на средствата. Тази част е удържаната от пейпал, затова при възстановяване се взема от твоя акаунт.

ПРИМЕР: 

Получил си $100 към акаунта си..

Ако възстановяваш $50.00, ще върнеш само $48.5, и PayPal ще възстанови $1.50 .

Ето я калкулацията по частичното възстановяване.

Сума

Оригинално плащане

GBP 100.00

Оригинални такси по транзакцията:

GBP 3.60

GBP 3.40 променлива такса (3.4%)

GBP 0.20 Фиксирана такса

Реална сума, платена към твоя акаунт

GBP 96.40

Възстановяване

GBP 50.00

Сума, която е изтеглена директно от твоя акаунт

GBP 48.50

GBP 48.30 ($50.00-$1.70)

GBP 0.20 (Фиксирана част от таксата по транзакцията)

PayPal възстановяване

GBP 1.50

 

При Epay  е различно – След успешно потвърдено и приключило плащане, преводът не може да се анулира.