Създаване на социална мрежа от нов тип - Donated work

Loading

Georgi Pehlivanov

Помогнете за изграждането на социална мрежа за споделяне от нов тип, базирана на икономиката на даровете!

Здравейте,

казвам се Георги, занимавам се с уеб дизайн. Фотографията ми е хоби. От известно време в главата ми се върти идея да създам социална мрежа от ново поколение. Това ще бъде място за хора с разчупено мислене, хора, които искат да излязат извън рамките на общоприетите норми, хора, които не са съгласни с установената система. От известно време съм заинтригуван от идеята за т.н. икономика на даровете. 

 

Какво е икономика на даровете?

 

Първо нека разгледаме значението на термина "икономика на даровете". Икономиката на даровете е икономическа система, при която човек или група от хора предоставят материални блага или извършват услуги за друг човек или група от хора, без за това да очакват определена отплата. Подаряващият сам решава какво, кога и на кого да подари. За разлика от бартер икономиката, при икономиката на даровете този, който е получил подаръка, сам решава дали и с какво да се отблагодари в замяна.
Икономиката на даровете и бартер икономиката са били популярни дълго време в миналото, преди налагането на капитализма и съвременната пазарна икономика. Днес все още има различни малки общности, в които се прилага този вид икономика.
Според някои привърженици на икономиката на даровете, чрез налагането й и изместването на пазарната икономика може да се достигне до една съвършенно нова система в съвременното общество, при която технологиите и ресурсите са в помощ на хората, и човек има възможност да развива свободно своите умения. Много хора смятат, че по този начин ще се сложи край на световния глад и ширещата се престъпност, породена от бедността.
Разбира се, икономиката на даровете има и своите критици. Много привърженици на пазарната икономика гледат с надсмешка и откровен песимизъм на идеята за връщането на старите икономически системи.
Всъщност истината е, че с връщането на тези системи ние няма да се върнем назад в своето развитие. Напротив. Икономиката на даровете може да работи заедно с човешкия прогрес и новите технологии. Тя дори би го ускорила. Истината е, че в общество, развиващо се в една икономика на даровете ще има много по-малко престъпност, няма да има глад, стандарта на живот би се подобрил, ресурсите биха били разпределени умно, а технологиите - в услуга на човека. Човек няма да има ограниченията на съвременната пазарна икономика и ще има времето и възможностите да мисли, открива и твори. И всичко това не с цел печалба, а в интерес на всички хора. Много критици са на мнение, че с въвеждането на икономика на даровете хората биха изгубили интерес и мотивация да правят каквото и да е. Това е просто поредната манипулация, която противниците на промяната усилено прилагат. А истината е, че дори в днешната икономическа обстановка можем да видим различни проекти, базирани на икономиката на даровете, които работят успешно. И хората не просто не губят мотивация, а дори напротив - са още по-силно мотивирани да помагат и да творят. Един такъв пример е интернет енциклопедията Wikipedia. А стига човек да поиска, може да намери още много примери.
А има икономиката на даровете почва у нас?
Това, до голяма степен зависи от мисленето на хората, от това как ще приемат една такава идея. В крайна сметка промяната започва от нас.
Икономиката на даровете се гради върху взаимното доверие и благодарност.
Опит за популяризиране на икономиката на даровете може да бъде открит в новия проект Donated.Work. Той ще опита да постави основите за въвеждането на икономиката на даровете в българското интернет пространство.

За да се информирате по-подробно какво представлява този вид икономика е добре да прочетете книгата на Чарлз Айзенщайн "Свещената икономика", но на кратко може да се запознаете с основите й от клипчето по-долу (то е чисто информативно и не се отнася пряко до този проект).

А сега ето и малко информация за моята идея, базирана на този принцип:

 

Какво е Donated.Work?

 

 

Donated.Work е социална мрежа за споделяне, предлагане и обмяна на лично творчество, идеи, услуги и взаимопомощ.

Изграден на принципа на икономиката на даровете, този сайт има за цел да събере хора, готови да дарят от своето време, знания и умения, без непременно да търсят финансова изгода за своята работа.

Потребителите на Donated.Work ще имат възможност да комуникират помежду си, да оценят работата на останалите и да споделят публично отзивите си за тях. Всеки желаещ ще може да изкаже своята благодарност косвено, като пише лично до избран потребител или сподели публично в профила му своето мнение и оценка, а освен това ще има опцията дори пряко да изкаже своята благодарност, като направи финансово дарение на даден потребител или се отплати със своя услуга или продукт по договаряне.

Тази социална мрежа ще бъде за всички, които желаят да споделят своето творчество и идеи със света - писатели, художници, фотографи, всякакви творци и креативни личности, които имат нуждата да бъдат забелязани и оценени, да бъдат полезни на другите и на света.

Защо е нужна вашата подкрепа?

Тъй като към този момент съм трайно безработен и изкарвам приходи най-вече от извършване на флийланс услуги - основно изграждане на Wordpress сайтове, но работата не е много и приходите ми не могат да покрият нужната сума за изграждането на този сайт се нуждая от вашата помощ и подкрепа. Ще съм изключително благодарен на всички добри хора, които прегърнат идеята!

Ето за какво са нужни средствата:

Към момента имам регистриран безплатно от промоция домейна donated.work. Върху безплатен хостинг съм инсталирал прототип на сайта в доста ранна бета версия и го тествам, но безплатния хостинг има своите ограничения и дори тази задача не е лесна.

Нужно е финансиране за следните неща:

 • Закупуване на домейна за поне още 1 година.
 • Закупуване на платен хостинг за поне 1 година.
 • Закупуване на Wordpress тема.
 • Закупуване на Wordpress плъгини.
 • Плащане на разработчик за вграждане на някои допълнителни модули и идеи, като например възможност всеки потребител да има "DONATE" бутон към своя профил и всяка своя публикация и да може да получава както финансови дарения, така и възможност за получаване на bitcoin виртуална валута.
 • Презентиране и реклама на сайта.

Как ще се издържа сайта в бъдеще, ако бъде изграден?

Идеята ни е сайта да се издържа изцяло от дарения на нашите потребители. Средствата ще отиват за годишните такси за хостинг и домейн и поддръжка по самия сайт, както и бъдещи рекламни кампании. Ако този начин на издръжка не проработи е възможно да поставим някакви реклами върху сайта, от които да се издържаме.

Какво ще получат дарителите в замяна?

Ако кампанията бъде успешна, всички дарители ще получат специален ВИП статус в сайта, имената им ще бъдат публикувани на специална благодарствена страница и ще получат правото техните публикации да бъдат показвани винаги на най-видно място в сайта. Освен това всеки дарител ще има правото да постави своя реклама или дру линк на видно място в сайта.

Ако цялата нужна сума не бъде събрана, със събраните средства поне ще опитам да закупя професионален хостинг, за да продължа с тестовете по проекта, но надеждата ми е да мога да стартирам цялата социална мрежа до началото на идната година, като всички дарители ще получат месец преди официалния старт специално права за да тестват бета версията.

Нека заедно променим света към по-добро! Нека промяната започне от всички нас!

Идеите трябва да бъдат споделяни и да бъдат полезни за общото благо, а не да бъдат търгувани. Талантите трябва да бъдат развивани, а не да бъдат подтискани заради финансова невъзможност. Това е нашето виждане! Нека заедно направим първата крачка към един по-добър свят!

Други начини за подкрепа

 

Споделяйте тази кампания с ваши приятели и познати, с хора, които смятате, че биха подкрепили идеята. Кажете на приятелите си в социалните мрежи за нас! Нека заедно създадем социална мрежа от ново поколение!

 

comments

No updates made by now

No donations made by now

Pulse

0
last 30 days
 • Likes
  0
 • Views
  0
 • Shared content
  0
Education, science
Personal
EUR 0
of EUR 1,000
0 donations
1655 days running
Flexible funding

Rewards

Report campaign
Top